Miesten virtsavaivat
Eturauhanen alkaa kasvaa 20 ikävuoden jälkeen. Kasvunopeus on kuitenkin yksilöllinen, samoin se, ilmaantuuko siihen liittyviä oireita. Eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta aiheutuvat oireet jaetaan varastointi- ja tyhjennysoireisiin.
Varastointioireista potilas kärsii rakon täyttymisen aikana ja niitä ovat muun muassa tihentynyt virtsaamistarve, yökäynnit, nopeasti ilmaantuva virtsaamistarve eli virtsapakko.
Tyhjennysoireet liittyvät rakon tyhjentämiseen ja niitä ovat aloitusvaikeus, heikko suihku, tunne rakon huonosta tyhjenemisestä sekä pahimmillaan virtsaumpi. Tyypillisesti oireet kehittyvät vähitellen vuosien mittaan. Virtsaamiseen liittyvä kipu ja virtsan verisyys ovat huolestuttavia oireita ja niiden syy on aina selvitettävä.
Paikallinen eturauhassyöpä ei aiheuta usein mitään oireita tai oireet ovat samanlaiset kuin hyvänlaatuisessa liikakasvussa. PSA-verikoe ja eturauhasen sormitunnustelu auttavat näiden erottamisessa.
Kun oireet todetaan johtuvaksi hyvänlaatuisesta liikakasvusta, voidaan niitä helpottaa tehokkaasti lääkehoidolla. Valittavana on joko eturauhasta pienentäviä tai rentouttavia lääkkeitä. Rentouttavien lääkkeiden etu on niiden nopea teho, mutta niitä käytettäessä suurentunut eturauhanen jatkaa kasvuaan. Tehokkain oirelievitys saadaan käyttämällä yhtä aikaa molempia lääkkeitä. Yhteiskäyttöä helpottaa juuri markkinoille tullut yhdistelmävalmiste, jossa molemmat lääkkeet ovat samassa kapselissa. Vaikeaoireiset ja ne, joiden oireet eivät lievity riittävästi lääkehoidolla, hoidetaan kirurgisesti.
Erektiohäiriöt
Erektiohäiriöistä kärsii jopa yli puolet 40–70-vuotiaista miehistä. Erektiohäiriön riskitekijöitä ovat tupakointi, ylipaino, korkea verenpaine, sokeritauti sekä korkea kolesteroli. Erektioheikkous on usein ensimmäinen oire valtimonkovetustaudista. Tässä vaiheessa potilaalla olisi vielä mahdollista vaikuttaa näihin elämäntapaan liittyviin asioihin ja vähentää riskiä saada sydäninfarkti.
Erektiohäiriöitä voidaan hoitaa. Hoitoon kuuluu lääkkeiden lisäksi aina elämäntapaneuvonta. Esimerkiksi lopettamalla tupakoinnin ja laihduttamalla voi potilas vähentää riskiä sairastua diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.
Tablettilääkkeet ovat tehokkaita, mutta vaativat toimiakseen kiihottavan tilanteen. Lääke otetaan puoli tuntia ennen aiottua yhdyntää ja tehollista aikaa on lääkkeestä riippuen 4–36 tuntia. Vaikka lääkkeet ovat varsin hyvin siedettyjä, voi osalla potilaista olla sivuvaikutuksena päänsärkyä, nenän tukkoisuutta, kasvojen punoitusta ja selkäsärkyä. Tablettejakin tehokkaampi hoito on penikseen pistettävä lääkeaine; alprostadiili. Pistäminen on helppo oppia ja erityisesti pistämään tottuneilla insuliinidiabeetikoilla, joilla tablettilääkkeiden teho voi jäädä riittämättömäksi, pistoshoito on käyttökelpoinen.
Miesten vaihdevuodet
Vaikka yleisin miehen ikääntymiseen liittyvä hormonimuutos on kivesten testosteronituotannon väheneminen, säilyy se normaalina suurimmalla osalla miehistä. Ikää enemmän testosteronitasoa alentavat ylipaino, alkoholin käyttö ja muut epäterveelliset elintavat sekä pitkäaikaissairaudet.
Alhaiseen testosteronitasoon liittyviä oireita ovat muun muassa erektiohäiriöt, alentunut seksuaalinen mielenkiinto ja elinvoimaisuus, vähentynyt lihasvoima ja -massa, elimistön lisääntynyt rasvapitoisuus, osteoporoosi sekä masennus. Samanlaisia oireita esiintyy kuitenkin yleisesti myös miehillä, joilla testosteronipitoisuus on täysin normaali, ja noin puolella miehistä, joilla testosteronipitoisuus on alentunut, ei ole siihen liitettäviä oireita. Miesten vaihdevuodet; samanaikaisesti alentunut testosteronitaso ja selvät seksuaalioireet, esiintyykin vain kahdella prosentilla 40–80-vuotiasta miehistä.
Testosteronikorvaushoitoa tarvitaan ikääntyvällä miehellä harvoin ja silloinkin ensisijainen huomio kohdistuu painonhallintaan, terveellisiin elämäntapoihin ja mahdollisimman hyvään pitkäaikaissairauksien hoitoon.
Mika Raitanen
dosentti
urologian erikoislääkäri